Syrop czosnkowy
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 2 główki czosnku
- miód
- 2 cytryny
Główki czosnku przeciskamy przez praskę, zalewamy 1 szklanką przegotowanej wystudzonej letniej wody, dodajemy 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy i odstawiamy na dobę, po tym czasie przecedzamy i zlewamy do buteleczki. Podajemy łyżeczkę rano i wieczorem. Syrop ten stosowany regularnie wzmacnia układ immunologiczny, a także łagodzi przebieg grypy i przeziębienia.
Syrop imbirowy
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- kłącze imbiru
- 120g cukru lub miodu
Imbir kroimy na cienkie talarki, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Dodajemy cukier lub miód i mieszamy aż powstanie gęsty syrop. Studzimy i przelewamy do słoika lub buteleczki. Syrop podajemy dziecku raz dziennie 1 łyżeczkę. Syrop imbirowy wzmacnia system odpornościowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Syrop z buraka
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 2-3 buraki
- cukier
Buraki należy dokładnie umyć, końcówki odcinamy. Następnie wycinamy w burakach otwory, sypiemy do nich cukier, wstawiamy je do niezbyt nagrzanego piekarnika i czekamy aż zmiękną lub stawiamy bezpośrednio na palniku na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. pół godz., aż w otworach pojawi się syrop. Taki syrop z buraka pomaga na kaszel i chrypę, a także wzmacnia odporność. Podajemy go przy przeziębieniu – łyżeczkę trzy razy dziennie. Ponieważ ma właściwości wykrztuśne, nie podajemy na noc.
Syrop z cebuli
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 2 duże cebule
- 2 łyżki cukru lub 8-10 łyżek miodu
- Sok z cytryny
Posiekaj drobno dwie duże cebule, włóż do słoika i zasyp cukrem lub zalej miodem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamknij słoik i pozostaw na około dobę. Gdy cebula puści sok, przecedź go przez sitko i zlej do osobnej buteleczki. Syrop z cebuli to naturalne lekarstwo zwalczające bakterie, obniżające gorączkę i wzmacniające odporność
Cukierki na kaszel:
Do ich przygotowania potrzebne będą:
- szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- łyżka świeżo wyciśniętej cytryny
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Najpierw trzeba wymieszać wszystkie składniki w garnku i pozwolić im się zagotować. Miód jest przeciwzapalny, imbir wzmacnia system odpornościowy, goździki są antyoksydantami. Kiedy mieszanka się zagotuje, zostaw ja na wolnym ogniu na 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do schłodzenia. Cukier powinien się skarmelizować i zrobi się gęsty. Użyj łyżki i przełóż ciecz na blachę wyłożona papierem do pieczenia (można dołożyć patyczki i powstaną lizaki). Poczekaj aż pastylki stwardnieją, następnie użyj trochę cukru pudru – to sprawi, że cukierki nie będą się do siebie przyklejać. Cukierki można również zalać gorącą wodą i zrobić smaczny napój lub dodać do herbaty.